iPad aanschaffen

De iPad in het schooljaar 2018-2019:

Het Dominicus College wil het onderwijs verrijken door gebruik te maken van de iPad als extra hulpmiddel in de klas. We werken inmiddels al 6 jaar met de iPad in de klas. Naast de iPad werken we bij verschillende vakken ook met het boek en het werkboek.  Dit is een vorm van ‘blended learning’.  Je bent hierdoor actiever in de klas, je werkt meer op je eigen tempo en kunt makkelijker meer oefenen , of juist extra opdrachten doen en je krijgt meer actueel, gevarieerd en multimediaal (les-)materiaal aangeboden. De iPad geeft je ook de mogelijkheid om met de camera en de apps veel creatiever en innovatiever je schoolwerk te presenteren.Wij menen dat wij met dit digitale onderwijs beter aansluiten bij jouw belevingswereld en dat we je hiermee voorbereiden op een maatschappij waar digitalisering en social media niet meer weg te denken zijn.

Voor meer informatie zie hieronder.

img_2357

Vraag: Moet je een iPad via de school kopen in schooljaar 2018-2019?
Antwoord: Nee,  dat hoeft niet. De school biedt de mogelijkheid om een iPad 2018 (6e generatie)  te lenen, op afbetaling te kopen, of te kopen. Elke optie heeft zijn eigen voorwaarden.

Je bent vrij de iPad 2018 overal te kopen. Wanneer je de iPad 2018 koopt via onze Xando-webshop heb je recht op de  de onderwijskorting van 6%  die Xando geeft en goede support. De prijs ligt (incl. onderwijskorting)  op € 337,46 (32 Gb). Dit is exclusief een beschermhoes. Hiervoor kun je tegen de zomervakantie op deze speciale webshop terecht van XANDO.  Je kunt daar zelf je model, specificaties en accessoires aangeven. Natuurlijk ben je vrij een andere iPad aan te schaffen. LET OP: Het afsluiten van een verzekering is optioneel en voor eigen risico.
Wanneer je een iPad 2018 32 Gb op afbetaling koopt betaal je gedurende 36 maanden een vast bedrag van ca.  € 13 ,- . Hier zit de onderwijskorting in en de door ons geadviseerde beschermhoes.  LET OP: Ook hier is de verzekering tegen schade en diefstal voor eigen rekening en risico *).
Wanneer je de iPad 2018 leent krijg je hierbij de door ons geadviseerde beschermhoes. De iPad mag niet mee naar huis en moet op het einde van de dag bij de mediatheekmedewerker ingeleverd worden.

Zie voor een overzicht van de mogelijkheden het overzicht .

Overzicht iPad 2018-2019

Link naar grotere afbeelding

Je kunt ook je eigen iPad gebruiken die je al hebt, maar dat is op eigen risico. De ondergrens is de iPad Air 32Gb. Een oudere iPad voldoet niet meer aan de eisen die in de les gesteld worden. De iPad-mini is  niet geschikt, omdat de iPadmethoden van de uitgevers hierop niet voldoende tot hun recht komen en deze iPad  ook minder goed bestand is tegen het veelvuldig schoolgebruik. Ook is de kans aanwezig dat door het kleine scherm het veelvuldig gebruik ergonomische problemen gaat opleveren.

Realiseer je wel dat de iPad een persoonlijk apparaat is. De ‘gezins-iPad’ , die met anderen gedeeld moet worden, meegeven tijdens de schooluren is geen optie.
Een ander tablet dan de iPad is voor ons onderwijsaanbod niet mogelijk.

*) Realiseer je, dat wanneer de iPad “op afbetaling” kapot gaat en niet meer te repareren valt, de afbetaling van deze iPad gedurende 36 maanden wel doorgaat.

Vraag: Moeten we bij Xando kopen?
Antwoord: Nee, dat is niet nodig. Wanneer je wilt kopen is het zeker de moeite waard om bij andere bedrijven te kijken, of daar een aanbieding is.

Vraag: Geeft de school korting op de aanschaf van de iPad?
Antwoord: Nee, de school geeft geen korting op de aanschaf van een iPad in het eerste leerjaar. Er is alleen een onderwijskorting van Apple (6 %) wanneer je bij Xando koopt.

Vraag: Waar kan ik terecht voor een verzekering?
Antwoord: er zijn verschillende opties:

 • u kunt kijken of u bij uw eigen aansprakelijkheidsverzekering, of buitenshuisverzekering de schade, of diefstal aan de iPad gedekt is.
 • u kunt de iPad verzekeren. Via internet vindt u diverse mogelijkheden.  We hebben in het verleden goede ervaring gehad met http://www.verzekerjeapple.nl/  Let op: u moet de iPad dan wel binnen 15 dagen na aankoop verzekeren.

De Apple Care+ -verzekering van Apple verzekert tegen maximaal twee schadegevallen, maar niet tegen diefstal.

We hebben tot nu toe na 6 schooljaren nog geen situatie gehad dat er een iPad is gestolen. Ook het aantal schadegevallen op school is erg beperkt. De meeste schades worden thuis veroorzaakt. Mogelijk is dan aanspraak te maken op uw inboedelverzekering, of aansprakelijkheidsverzekering.

Vraag: Moet ik de Apple Pencil aangeschaft worden?
Antwoord: Op de iPad 2018 kunnen met de pencil (aan)tekeningen gemaakt worden. Dat is handig en vergroot de (creatieve) mogelijkheden van de iPad maar voorlopig maken we hier voor school geen gebruik van. We gaan hier eerst onderzoek naar doen. Voor school hoeft deze dus niet aangeschaft te worden.

Vraag: waar moet ik op letten, als ik via de webshop koop?
Antwoord: in een brief aan u gericht [vlak voor de zomervakantie] , hebt u een inlogcode gekregen om op de webshop te komen. Vervolgens hebt u drie keuzes: lenen, kopen op afbetaling , of kopen.   In geval van kopen op afbetaling, of lenen vult u de gevraagde gegevens in op het formulier, zodat wij weten welke optie u kiest. In het geval van koop doorloopt u de gehele bestelprocedure door tot en met de betaling. Hierbij hebt u het leerlingnummer nodig van uw zoon, of dochter dat u is toegestuurd.  Geef bij de betaling als (aflever)adres uw eigen adres op i.v.m. de garantie. Als de iPad wordt gekocht hebt u de mogelijkheid om aan te geven of u de iPad direct thuis geleverd wilt hebben, of op school bij aanvang van het nieuwe schooljaar. Wanneer u de iPad leent of op afbetaling koopt dan wordt de iPad altijd afgeleverd op school, zodat wij gezamenlijk de iPad configureren en inrichten voor het gebruik op school.

Houdt er rekening mee dat bij koop tot aan de start van het schooljaar geen ondersteuning wordt gegeven op de configuratie, inrichting en gebruik van de iPad. Hiervoor verwijzen wij naar de supportpagina op de Xando-site en de Xando-winkel in Nijmegen.

Vraag: welke beschermhoes is geschikt voor de iPad?

Antwoord: wij adviseren de NutKase iPad BumpKase . Deze hoes beschermt de iPad bij dagelijks gebruik in de klas en helpt valschade te voorkomen.  Onze ervaring is inmiddels dat veel andere hoesjes niet bestand zijn tegen het veelvuldig schoolgebruik. Je zult er rekening mee moeten houden dat een hoesje mogelijk na verloop van tijd vervangen moet worden. Geen enkel hoesje gaat een hele schoolperiode mee. Een en ander hangt ook samen met de wijze van gebruik. Mocht een hoesje in de loop van het gebruik van de iPad niet meer voldoen zult u zelf een nieuw hoesje moeten aanschaffen.
De iPad die in de afbetalings-constructie aan u versterkt is, wordt geleverd met deze door ons geadviseerde hoes.

Vraag: wordt de iPad op mijn thuisadres afgeleverd.
Antwoord: Alleen als u koopt hebt u de mogelijkheid de iPad op het thuisadres te laten afleveren.  In geval van kopen op afbetaling of huur wordt de iPad op school afgeleverd. Tijdens de eerste lesdag zullen we gezamenlijk de iPad configureren en inrichten en krijg je instructie hoe hier mee om te gaan. Wel moet u  bij de bestelling op de webshop uw eigen adres invoeren i.v.m. de garantie.

Houdt er rekening mee dat bij koop tot aan de start van het schooljaar geen ondersteuning wordt gegeven op de configuratie, inrichting en gebruik van de iPad. Hiervoor verwijzen wij naar de supportpagina op de Xando-site en de Xando-winkel in Nijmegen.

Vraag: Hoe configureer ik een iPad?
Antwoord: Download hier een configuratie handleiding. Dit is van belang voor de iPad die gekocht is en voor de zomervakantie wordt afgeleverd op het thuisadres.

Zie voor overige vragen onze FAQ-pagina en de FAQ-pagina van de webshop.

Advertenties

3 reacties op iPad aanschaffen

 1. M. den Teuling zegt:

  Jammer dat er niet voor een platform-onafhankelijke oplossing is gekozen, maar dat per se bij Apple gewinkeld moet worden. Veel van de genoemde apps zijn multiplatform of er zijn bijvoorbeeld webgebaseerde alternatieven. Kies je voor het laatste, dan kan op iOS, maar ook op Android, Windows, OS X of Linux worden gewerkt, hetzij op een tablet of thuis op een laptop/pc met een fatsoenlijk toetsenbord.
  Thuis werken/oefenen is nu geen optie als je kiest voor bruikleen, waardoor ongelijkheid ontstaat tussen kinderen. Persoonlijk zou ik ook liever een fatsoenlijke tablet met meer opslagmogelijkheid aanschaffen, maar daarvoor ligt de prijs-prestatieverhouding bij Apple nog slechter.

 2. ipadindeklas zegt:

  We hebben uitvoerig nagedacht voor de keus van de iPad. Een aantal jaren geleden en nu nog steeds ontwikkelen uitgevers van (educatieve) apps in eerste instantie voor de iPad. Het klopt dat gaandeweg uitgevers ook voor Android en andere platforms ontwikkelen, maar vrijwel altijd in tweede instantie. De ontwikkeling van het platform-onafhankelijke html5 komt pas nu op gang. Apple heeft van begin af aan hoog inzette op educatie (iTunes U, BookStore) en ook de ontwikkeling van bijv. AppleTV maakt het gebruik van de iPad in de klas zeer gemakkelijk. Andere fabrikanten investeren hier duidelijk minder in.
  Wij hebben destijds het gebruiksgemak van verschillende devices getest en daarbij kwam de iPad als absolute favoriet naar boven; ook als het gaat om de kwaliteit/prijs-verhouding.
  Het grote voordeel van een tablet boven een laptop laat zich in de dagelijkse praktijk van gebruik van ict in de klas met gemak zien: persoonlijk, altijd direct voorhanden; snel, licht, lange batterijduur; leerlingen kunnen zich niet verstoppen achter een scherm, etc.

  • M. den Teuling zegt:

   Via mijn werk heb ik genoeg iPads en andere tablets voorbij zien komen. Ze hebben allemaal hun plus- en minpunten, maar ik snap wel dat het Dominicus voor tablets in plaats van voor laptops heeft gekozen. Enkele jaren geleden was Apple misschien de enige keus en er zijn vast genoeg redenen en verplichtingen om hier aan vast te houden.
   Wat ik wel erg jammer vind, is dat bij de ‘apps’ niet meer wordt gekozen voor multiplatform-apps. Op die manier kunnen ook kinderen met een bruikleentablet toch thuis aan de slag op een Android- of Windows-tablet. Het zou nog mooier zijn als vooral webgebaseerde alternatieven worden gekozen, zodat thuis achter de laptop of desktop gewerkt kan worden. Dat zou ergonomisch bovendien veel meer verantwoord zijn.
   Circa twee derde van de apps op de lijst (bij ‘FAQ’) is al beschikbaar voor Android en misschien ook voor Windows. Veel apps, zoals Dropbox, zijn gekoppeld aan een website. Die is natuurlijk prima te benaderen via Windows, OS X, Linux, Chrome OS of een willekeurig ander besturingssysteem met een browser.
   Als het Dominicus bij de selectie van apps meer let op beschikbaarheid voor andere platformen, zijn kinderen zonder iPad niet in het nadeel ten opzichte van klasgenoten. Voor bijvoorbeeld notitie-app GoodNotes zijn talloze alternatieven, waar vast wel mooie opties bij zitten die via het web en/of op meerdere platformen draaien. Ik hoop dat het lijstje apps in de toekomst meer universeel bruikbaar wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s