Educatieve apps en uitlegfilms

 

Video-sites met instructiefilmpjes
video-player-icon
Er komen steeds meer sites waarop filmpjes verschijnen die informatie geven over bepaalde les-onderwerpen. Deze video-sites worden vaak gekoppeld aan het principe van flipping-the-classroom. De video’s kunnen leerlingen voor, tijdens en na de les helpen bij het begrijpen van de lesstof. Zeker met een iPad in de hand een goede aanvulling.

http://www.huiswerk.tv  Huiswerk.tv is een open platform voor uitlegvideo’s voor leerlingen van de laatste klassen van het basisonderwijs en van het voortgezet onderwijs. De uitlegfilmpjes op de site kunnen gratis bekeken worden; ook op de iPad. Ook kan iedereen filmpjes toevoegen en waarderen. Op deze manier maken we optimaal gebruik van de “wisdom of the crowd”.

http://www.snapput.nlSnaput Honderden uitlegvideo’s over onderwerpen van de havo en het vwo. Uitlegvideo bekeken? Maak de oefenvragen en check de scores.

Heldere uitlegvideo’s met oefenvragen

Honderden uitlegvideo’s over onderwerpen van de havo en het vwo. Uitlegvideo  bekeken? Maak de oefenvragen en check de scores.

– See more at: http://www.snapput.nl/home.html#sthash.gOSc5mAe.dpuf

Heldere uitlegvideo’s met oefenvragen

Honderden uitlegvideo’s over onderwerpen van de havo en het vwo. Uitlegvideo  bekeken? Maak de oefenvragen en check de scores.

– See more at: http://www.snapput.nl/home.html#sthash.gOSc5mAe.dpuf

Heldere uitlegvideo’s met oefenvragen

Honderden uitlegvideo’s over onderwerpen van de havo en het vwo. Uitlegvideo  bekeken? Maak de oefenvragen en check de scores.

– See more at: http://www.snapput.nl/home.html#sthash.gOSc5mAe.dpuf

http://www.iksnaphet.nu iksnaphet.nu een site vol met instructiefilmpjes voor elk vak in het eerste leerjaar havo/vwo.

http://www.lvoorl.nl/v1 Leerlingen voor leerlingen Van wie nemen leerlingen het meest aan? Juist, van elkaar. Dat is de gedachte achter het experimentele project Leerlingen voor Leerlingen, dat sinds 2010 loopt, en waarbij ouderejaars worden ingezet om hun jongere medeleerlingen uitleg te geven over vakken. Dat doen ze – onder begeleiding van een vakdocent en een mediaspecialist – in zelfopgenomen filmpjes. Inmiddels zijn al 1200 filmpjes geüpload naar de website

YouTube Spellingsregels door Arnoud Kuijpers

https://www.youtube.com/user/scheikundelessen Scheikundelessen van Sieger Kooij
Alle scheikunde theorie voor het HAVO en VWO in korte filmpjes van maximaal 15 minuten. Een prima manier om je goed voor te bereiden op proefwerken en je eindexamen. Alle filmpjes zijn geschikt voor zowel de HAVO als het VWO. Voor de VWO leerlingen hebben ik ook nog aanvullingen gemaakt op de HAVO stof.
De bedoeling is dan wel dat de VWO leerlingen eerst de HAVO video’s bestuderen en vervolgens de aanvullingen over dat onderwerp. Als je trouwens op de knop “afspeellijsten” klikt zie je alle lessen ingedeeld naar onderwerp. Heel handig om een bepaald onderwerp op te zoeken! Verder vind je hier al van een aantal onderwerpen examentraining, waarbij ik allerlei HAVO eindexamen opgaven bespreek. Als je op abonneren klikt boven een filmpje, wordt je op de hoogte gehouden als er een nieuwe les wordt toegevoegd.

http://ed.ted.com/periodic-videos Periodiek Systeem met video’s per element

http://www.youtube.com/user/JORTgeschiedenis JORTgeschiedenis – YouTubekanaal van Jort van Oort (geschiedenisdocent) met video’s voor leerlingen over alle geschiedenisonderwerpen (bovenbouw).

http://www.stefanvanderweide.nl/maatschappijleer/maatschappijleer-1/ talloze videofilmpjes voor maatschappijleer van Stefan van der Weide.

https://www.youtube.com/user/FrankEconomie   Economie Academy geeft uitleg over belangrijke en moeilijk economische onderwerpen die een onderdeel zijn van het Havo en VWO eindexamen.

http://www.wiskundeacademie.nl online hulp bij wiskunde in de vorm van talloze filmpjes.

http://wiskunjeleren.nl/  Wiskunde kun je leren voor 4 en 5 Havo

http://www.freewiski.be/ FreeWiski.be Via korte lesvideo’s krijg je uitleg over bepaalde onderdelen uit de wiskunde. Met de oefeningen kan je de leerstof inoefenen. De oplossing en de uitwerking krijg je erbij.

http://www.youtube.nl/GerdesNick Nick Gerdes Wiskunde online hulp bij wiskunde in de vorm van talloze filmpjes.

Zo ook: http://nederlandsacademie.nl ; http://duitsacademie.nl , enz.

Volledige aanbod Khan Academy op iPad: https://itunes.apple.com/nl/app/khan-academy-learn-math-biology/id469863705?mt=8

http://www.youtube.com/user/MrvanBakel/videos  Mr. van Brakel : video-instructiefilmpjes voor Natuurkunde.

http://www.youtube.com/user/tvdeutekom/videos  Verschillende instructiefilmpjes bij paragrafen uit de methode NOVA voor Natuurkunde van Ted van Deutekom. Bruikbaar in de iPadklassen en als flipping-the-classroom.

https://www.youtube.com/user/BiologieAcademie  de BiologieAkademie

https://www.youtube.com/user/srutenfrans Biologie Deze filmpjes kunnen je helpen bij het leren voor biologie en geschiedenis. Vooral gericht op HAVO en VWO. Het zijn merendeel geluidsopnames van lessen, ondersteund met beeldmateriaal van YouTube en http://www.bioplek.org.

https://www.youtube.com/user/NGbiologie  NGBiologie Pascal van de Nieuwegiessen is docent Biologie op het Sint-Oelbert gymnasium in Oosterhout. Op dit kanaal vind je video’s die hij voor zijn leerlingen maakt. Alle video’s over lesstof zijn deel van het VWO Biologie Examen.

https://www.youtube.com/channel/UCaboYSsTyYfXvPMRvx-tDhg  TechniekLokaal op YouTube door Bram van Stokkum: 25 instructiefilmpjes over o.a. boren, tekenen, zagen, solderen, de schuifmaat en meer.

https://www.youtube.com/user/jufkok   JufKok Docente Aardrijkskunde op het Luzac Lyceum Eindhoven. Onderbouw en bovenbouw MAVO, HAVO en VWO.

Veel meer videobronnen ter inspiratie van je les, als opstart van de les, als flip-de-klas, om te raadplegen tijdens het maken van huiswerk, of als voorbereiding van een toets:
http://flipdeklas.wikispaces.com/bronnen+voor+video%27s Flipdeklas.wikispaces
Aardrijkskunde, Geschiedenis, Wiskunde, Natuurkunde, Biologie, Scheikunde, Economie voor alle leerjaren.
NB> de meeste maar niet alle sites kunnen bekeken worden op de iPad.

Lesideeën met educatieve apps.

voorlopig nog een verzameling ideeën van anderen, maar hopelijk ook binnenkort onze eigen ideeën.

eduappEduapp is een webportal voor het vinden, delen en ontdekken van apps voor educatieve doeleinden. Heb je een tablet en wil je deze didactisch inzetten en aan de slag met apps? EduApp geeft antwoord op de vraag welke apps je kunt inzetten en op welke (didactische) wijze.
Op Eduapp kun je niet alleen apps (Apple iOS en Android) vinden, maar ook beschrijven hoe deze ingezet kunnen worden in de vorm van lesideeën. Op dit sociale platform werk je niet alleen. Volg interessante personen (bijvoorbeeld binnen je vakgebied of sector) en wissel samen kennis uit. Zo maken wij met elkaar een landschap waarin het leren met apps een ontdekkingsreis is waar we allemaal van kunnen genieten!

http://www.eduapp.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s