Het gebruik van Zuludesk op onze school – een toelichting.

Naar aanleiding van  de installatie van Zuludesk op de iPad in het begin van dit schooljaar kwamen bij leerlingen en ouders vragen op m.b.t. de privacy. Leerlingen en ouders vroegen zich af wat de school nu wel of niet kan zien op de iPad van de leerling en of de school de iPad van de leerling kan beheren. Lees hier de toelichting op het gebruik van Zuludesk op de iPad.

Leerlingen op het Dominicus College schaffen een eigen iPad aan. De iPad is eigendom van de leerling en/of ouders. De iPad kan ook gebruikt worden voor privé-activiteiten. De school heeft zich altijd opgesteld dat zij het beheer en de verantwoordelijkheid  graag volledig bij de leerling en ouders wil leggen. De school wil en kan het beheer van de iPad niet overnemen.

logo1Met de komst van het Volume Purchase Program van Apple, twee jaar geleden, besloot de school een MDM (Mobile Device Management) aan te schaffen (Zuludesk) om de apps die leerlingen en docenten voor school nodig hadden geautomatiseerd, zonder tussenkomst van iTuneskaarten, op de iPad te zetten. Dit halveerde de kosten van apps ( op jaarbasis met ca. 3.000 euro) en maakte het ook eenvoudiger om te garanderen dat een leerling alle apps en iBooks op zijn iPad heeft staan die voor gebruik op de school nodig zijn. Het werken met iTuneskaarten gaf onrust en onduidelijkheid, ook in de dagelijkse klassenpraktijk.

Om dit te realiseren is het nodig het programma Zuludesk op de iPad te installeren. Om dit programma te installeren wordt de toestemming van de gebruiker gevraagd. Hierbij krijgt de gebruiker de melding van Apple dat het beheer van de apps op het apparaat wordt overgenomen 1) . Deze melding verdient enige nuancering. In de praktijk betekent dit dat de school apps en iBooks op de iPad kan zetten en deze apps en iBooks  weer kan verwijderen, wanneer ze niet meer nodig zijn. Dat is alles. Een docent kan niet ‘meekijken’ met een leerling; geen apps, of functies in- of uitschakelen en dus op geen enkele wijze het beheer van de iPad van de leerling overnemen. De mogelijkheid van de teacher-app van Zuludesk hebben wij niet geactiveerd in onze MDM. We werken niet met “supervised” en “beheerde” iPads. Dit is in lijn met de onderwijsvisie van de school dat alleen in dialoog, en niet in beperking of verbod, leerlingen leren goed om te gaan met het werken met een iPad.

Wat kunnen we nu wel en niet zien door het gebruik van Zuludesk?

We zien in Zuludesk:

 • Naam, leerlingnummer, wachtwoord waarmee ingelogd is op Zuludesk (door de school gegeven), klas, leerjaar, cluster
 • De locatie van de iPad bij benadering (vergelijk Find my iPad)
 • De naam van de iPad, de iOS-versie, serienummer, geheugencapaciteit (hoeveel vrij), online status (wanneer voor laatst ingecheckt); batterijgebruik (% opgeladen)
 • De door de school geïnstalleerde apps (alleen de aanwezigheid, niet het gebruik er van of de content)
 • Door de gebruiker geïnstalleerde apps (alleen de aanwezigheid, niet het gebruik er van of de content)
 • De door de school geplaatste iBooks in iBook (niet de door de gebruiker geplaatste iBooks)

We zien niet:

 • Email, emailconversatie
 • Berichtenconversatie
 • Contactpersonen
 • Agenda(inhoud)
 • Foto’s en video’s in de Filmrol
 • Toegangscode (kunnen we wel resetten)
 • Geen enkele inhoud, of frequentie of tijdstip van gebruik van apps
 • Data die zijn opgenomen door microfoon, camera
 • Beeldscherm

 We kunnen niet:

 • Apps vergrendelen
 • Het apparaat vergrendelen
 • Privé-apps verwijderen
 • Toegangscode verwijderen

Wanneer een leerling het MDM-profiel verwijdert uit de Instellingen van de iPad dan verdwijnen op termijn alle door de school op de iPad gezette apps (inclusief de data). De iBooks verdwijnen onmiddellijk van de iPad.

Zuludesk heeft het “Privacyconvenant Onderwijs” met de bijbehorende bewerkersovereenkomst ondertekend. Dit is binnenkort op onze website in te zien.

Meer informatie over Zuludesk:  https://zuludesk.com/nl/

Meer informatie over het Privacyconvenant Onderwijs: http://www.privacyconvenant.nl/

 ___________________________________________________

 1. Melding: “Wanneer u dit profiel installeert, kan de beheerder op afstand uw iPad beheren. De beheerder kan op uw iPad persoonlijke gegevens verzamelen, accounts en beperkingen toevoegen, of verwijderen, een lijst met apps opvragen, apps installeren en beheren en gegevens op afstand wissen”.  

 

Advertenties

Over iPadindeklas

deze site dient ter ondersteuning van het iPaddocententeam, leerlingen en hun ouders die bij de inzet van de iPad op het Dominicus College betrokken zijn. Coordinator: Joost de Laat Meer info: www.dominicuscollege.nl joost.delaat@dominicuscollege.nl
Dit bericht werd geplaatst in beleid, privacy, veiligheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s