Auteursrecht in het onderwijs

Op onze school zijn ca. 20 iBook-auteurs bezig met hun iBook. Ook worden er verschillende iTunes U-cursussen ontwikkeld. Het uitgangspunt van de schoolleiding en docenten is om deze materialen te delen met andere scholen en docenten, vanuit het idee dat “delen het nieuwe hebben is”.  Een van de plekken waar digitaal materiaal uitgewisseld kan worden is het  iTunes U domein van de iScholengroep en onze school.
Het is inmiddels duidelijk dat dit uitwisselen en delen lastig  is mede door het auteursrecht van geschikt (beeld)materiaal.  Veel (beeld)materiaal valt onder het auteursrecht en kan niet zomaar overgenomen worden in eigen materiaal wat gedeeld wordt met collega’s, of scholen, zoals de iScholengroep voorstaat. Dit weerhoudt docenten het materiaal te delen met anderen.  Eigen beeldmateriaal maken is niet eenvoudig en vraagt vaak een hoge kwaliteitsstandaard. Een oplossing is het gebruik van beeldmateriaal uit het ‘publieke domein’ of onder Creative Commons-licentie.

Tijdens de scholingsbijeenkomst van de iScholengroep hebben we het gehad over auteursrechten in relatie tot het ontwerpen van eigen digitaal lesmateriaal in iBooks en ITunes U. Bij deze scholingsbijeenkomst door Lisette Kalshoven van Kennisland werd onderstaande presentatie gebruikt. Deze presentatie verlangt een toelichting en bestaat uit oefeningen. Je kunt de presentatie dan ook voornamelijk zien als een serie dia’s die vragen stellen over de omgang met het auteursrecht in het onderwijs.

Advertenties

Over iPadindeklas

deze site dient ter ondersteuning van het iPaddocententeam, leerlingen en hun ouders die bij de inzet van de iPad op het Dominicus College betrokken zijn. Coordinator: Joost de Laat Meer info: www.dominicuscollege.nl joost.delaat@dominicuscollege.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Auteursrecht in het onderwijs

  1. Pingback: iTunes U-cursus: iPad voor medewerkers | iPad in de klas Dominicus College

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s