Alle eerste klassers in 2014-2015 werken met een iPad

leerlingDCOnlangs heeft het Dominicus College  besloten om te verbreden naar alle 1e klassen.  Dit is ingegeven door  diverse in- en externe ontwikkelingen:

 1. Differentiatie in de klas is een belangrijk aandachtspunt in ons onderwijs en we denken dat de iPad daar een belangrijk hulpmiddel kan zijn.
 2. De iPad biedt bij veel vakken mogelijkheden om lessen aantrekkelijker te maken. We zien bij diverse collega’s mooie voorbeelden hiervan.
 3. De maatschappij verandert in hoog tempo; een mobiele device is niet meer weg te denken. Daar moeten we onze leerlingen op een zinvolle manier mee om leren gaan.
 4. In het onderwijs neemt de toepassing van ICT en in het bijzonder de inzet van de tablet een enorme vlucht.
 5. Er komt meer en meer geschikt lesmateriaal op de markt via VO-content, de iScholenGroep en de uitgevers. Inmiddels zijn onze eigen docenten binnen 6 secties actief bezig met het ontwikkelen en arrangeren van lesmateriaal.
 6. De gebruikers (leerlingen, de docenten die er les aan geven en de betrokken ouders) zijn in meerderheid enthousiast.
  Onlangs werd een vragenlijst afgenomen onder de docenten die lesgeven aan de iPadklassen.  Hieruit bleek dat de meeste docenten (voorzichtig)  positief staat tegenover de inzet van de iPads tot dusver en de schoolbrede invoering ervan in het komende schooljaar.
  De leerlingen uit onze vier iPadklassen gaven in een vragenlijst in het kader van een profielwerkstuk aan graag gebruik te maken van de mogelijkheden van de iPad. Enkele conclusies lees je hier.
  De ouders van het huidige eerste leerjaar hebben we ook een vragenlijst voorgelegd. In zijn algemeen was men positief over het iPadproject en gaf 62% van de ouders aan het een (zeer) goed idee te vinden volgend schooljaar de iPad in alle eerste klassen in te voeren en had 21% hierover niet een mening. Een samenvatting van de resultaten is hier te lezen.

We zien ondertussen ook dat  de iPad niet zaligmakend is en dat er nog veel moet gebeuren.  De iPad zal ook zeker niet over al de oplossing voor zijn en overal duidelijke meerwaarde hebben. Uiteindelijk is het een hulpmiddel in handen van leerling en docent, hoewel het wel een heel krachtig hulpmiddel is, waarvan we moeten proberen zo optimaal mogelijk gebruik te maken.  Ook is er op dit moment nog onvoldoende lesmateriaal wat bruikbaar is op de iPad en de mogelijkheden van de iPad optimaal benut.  Maken en arrangeren van eigen materiaal kost veel tijd en de betaalbaarheid blijft een punt van aandacht.

We gaan de komende tijd alles in het werk stellen om docenten te faciliteren en proberen meer inzicht te krijgen in ontwikkelingen in de toekomst:

 1. In de scholingsbijeenkomsten zal de focus langzaamaan verlegd worden naar didactische vraagstukken;
 2. In het voorjaar een studiebijeenkomst met aandacht aan differentiatie in de klas en gepersonaliseerd leren;
 3. We blijven docenten die willen experimenteren en / of materiaal ontwikkelen ruim faciliteren in uren en stellen Macbooks beschikbaar aan ontwikkelaars;
 4. We doen samen met het Mondial College en de HAN een aanvraag voor een onderzoek naar de meerwaarde van de iPads;
 5. In december starten we met een visiediscussie over ons Onderwijs voor de toekomst. De discussie wordt gaandeweg 2014  verbreed.

Er gebeurt veel in en om de school; het bruist en de ontwikkelingen gaan hard. Laten we de kansen pakken die dat biedt!

Advertenties

Over iPadindeklas

deze site dient ter ondersteuning van het iPaddocententeam, leerlingen en hun ouders die bij de inzet van de iPad op het Dominicus College betrokken zijn. Coordinator: Joost de Laat Meer info: www.dominicuscollege.nl joost.delaat@dominicuscollege.nl
Dit bericht werd geplaatst in beleid, ervaringen, evaluatie, onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s