Opleiden voor morgen

leerlingHet werd 29 oktober  wel duidelijk op de Faculteitsdag Educatie van de HAN met als titel “De school de wereld in; opleiden voor morgen” .  Sprekers Claire Boonstra, oprichter van Operation_Education en Sjef Drummen , directeur van Niekee en later ook Ton van Rijn van basisschool Wittering.nl  maakten duidelijk dat het zo in het onderwijs niet langer meer verder kan en dat de lerarenopleidingen niet meer kunnen toestaan leraren voor onderwijs van gisteren af te leveren.  Het “onderwijs moet kantelen”, was de boodschap.  Onze samenleving is hevig aan het veranderen; er is een enorme dynamiek aan mogelijkheden om  je leven te leiden zoals je dat graag zou willen leiden.  Onze leerlingen gaan het niet langer meer pikken dat ze in onze docentgerichte onderwijsfabrieken met z’n allen als eenheidsworsten slechts een kant op kunnen en klaargestoomd worden voor een samenleving, die niet de hunne is.  De boodschap was duidelijk: als opleiders moet je het ook niet willen dat je je docenten zo opleidt.  Geef het onderwijs terug aan leerlingen; heb vertrouwen in hun mogelijkheden en passie; neem ze serieus in hun vragen; luister naar ze en bereid  ze voor op hun toekomst met 21ste century skills en een gepassioneerde houding.
De boodschap aan tegensputterende docenten en studenten van de HAN en de aanwezige scholen, die wezen naar hun traditionele instituten waarin niet zomaar een verandering was door te voeren was duidelijk: de verandering begint bij jou; zoek de grenzen op ; neem je eigen verantwoordelijkheid;  wees desnoods ongehoorzaam. Jij maakt de verandering en ga daar voor en neem zoveel mogelijk mensen in je kielzog mee.

Het werd ook duidelijk bij deze sprekers en later ook in het workshopaanbod dat de moderne technologische (ICT-)ontwikkelingen hier een belangrijke bijdrage leveren.
In de workshop die ik deze middag gaf over de inzet van de  iPad op het Dominicus College stonden we ook stil bij de rol die lerarenopleidingen spelen bij de ontwikkeling van de startende docenten.  Onlangs werd geconstateerd in een bijeenkomst van de iScholenGroep dat “startende docenten een rem zijn op onderwijsvernieuwing”.  Ze zoeken nog zoveel houvast  in het traditionele docentgerichte onderwijs. Als school missen we hun inbreng in (interactieve) werkvormen, het werken met tablets, of smartphones,  of digitale borden; het gebruik van een elo; het vinden van rijk digitaal lesmateriaal, hun digitale geletterdheid, het differentiëren met de inzet van ICT; het experimenteren met social media, apps; het samenwerkend leren met ICT in wiki’s, Google Docs, fora, online tools, etc.; de rol die ICT-toepassingen kan betekenen. De opleidingen moeten zich ook hier meer op richten en docenten afleveren voor het onderwijs van morgen, waarin de inzet van ICT een belangrijk aspect zal zijn. De inzet van  ICT en in het bijzonder de inzet van iPads (of breder tablets)  in het onderwijs is maar één aspect van het totale spectrum aan verandering wat nodig is om leerlingen het leren weer terug te geven en op te leiden tot de burgers van de toekomst. Het is wel een middel om de mens  veel vrijheid te bieden. In zijn algemeenheid werd deze constatering wel door de meesten onderschreven.  Ook bij de opleiders wordt de noodzaak gevoeld hun docenten op te leiden tot docenten voor de toekomst met 21ste century skills.

Advertenties

Over iPadindeklas

deze site dient ter ondersteuning van het iPaddocententeam, leerlingen en hun ouders die bij de inzet van de iPad op het Dominicus College betrokken zijn. Coordinator: Joost de Laat Meer info: www.dominicuscollege.nl joost.delaat@dominicuscollege.nl
Dit bericht werd geplaatst in beleid, ervaringen, onderwijs en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s