Digitaal lesmateriaal

fotoDit jaar werkt een groot deel van onze vakken met de iPadlicenties van de schoolboekenuitgevers. Geschiedenis, Frans, Nederlands en Duits met de Schooltasapp; ook de uitgevers van Latijn en Grieks zitten in de Schooltasapp van ThiemeMeulenhoff. Wiskunde en Aardrijkskunde zitten in Studiekit (Noordhoff) en Biologie en Natuurkunde in de eBook Pack van Malmberg. Engels heeft voor Solutions ook een iPadlicentie. Een aantal vakken heeft het papieren tekstboek vaarwel gezegd, maar vrijwel iedereen wil het antwoordboek nog graag op papier. Ondanks dat enkele uitgevers wel werken aan hun iPad/tabletmethoden, blijven het nog steeds vooral de “papieren” boeken achter glas met een klein vleugje interactiviteit; ook nu in ons tweede jaar. Dat stemt verdrietig. Er is veel meer mogelijk dan de uitgevers nu willen waarmaken. waar wachten ze op? Waarom investeren ze niet in prachtige methoden die de volledige kracht van de tablet gebruikt, of – als ze achter gesloten deuren ergens mee bezig zijn – laten ze ons niet wat zien. Ook de methodensites blijven hopeloos achter bij de ontwikkelingen van de tablettechnologie. De aanloop naar dit iPadjaar stemde ook verdrietig. Geen van de uitgevers had zijn licenties via DTDL op tijd klaar in onze elo ‘itslearning’ voor de aanvang van het schooljaar, zodat menig docent toch gauw wat papier moest ronddelen. Je komt er niet achter waar nu het probleem zit; bij de uitgever, of de boekenleverancier,  maar we hebben wel horen fluisteren dat de financiële kant van het verhaal laat rond was.

Dit alles heeft wel een voordeel: de bereidheid om eigen materiaal te ontwikkelen en te gaan digitaliseren en ook geschikt te  maken voor gebruik op de iPad neemt steeds meer toe.
Verschillende docenten hebben gebruik gemaakt van het aanbod van de schoolleiding om extra uren te krijgen voor het digitaliseren van lesmateriaal; de cursus iBook Author op school was in een mum van tijd vol. De eerste iBooks ontstaan en binnenkort gaan we ook aan de slag met iTunesU in samenwerking met de iScholengroep.

Er staat een hoop te gebeuren en het belooft opnieuw een spannend jaar te worden.

Advertenties

Over iPadindeklas

deze site dient ter ondersteuning van het iPaddocententeam, leerlingen en hun ouders die bij de inzet van de iPad op het Dominicus College betrokken zijn. Coordinator: Joost de Laat Meer info: www.dominicuscollege.nl joost.delaat@dominicuscollege.nl
Dit bericht werd geplaatst in Apps, ELO, ervaringen, evaluatie, onderwijs, Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Digitaal lesmateriaal

  1. Pingback: Digitaal lesmateriaal van Dominicus College online in iTunes U | iPad in de klas Dominicus College

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s