iBooks maken op de iPad

Een prachtig eigen iBook kun je maken met iBooks Author op een Mac(book). Dat is een verhaal apart.

Book Creator bookcreatorl

Tijdens een van de docentenbijeenkomsten hebben we aandacht besteed aan de app Book Creator. Met de app  Book Creator kun je als docent, maar zeker ook – of misschien wel juist – als leerling een heel aardig eigen boek (werkstuk)  maken op je iPad, wat vervolgens te lezen is in de app iBooks. Je kunt teksten invoegen en audio, foto’s en video van de filmrol van de iPad.
De editmogelijkheden van teksten  zijn beperkt, maar met enige creativiteit wel aan te passen.

Afbeeldingen krijg je eenvoudig in je filmrol. Als je binnen een webpagina op de foto tapt krijg je de mogelijkheid om de foto op te slaan in je filmrol met “bewaar afbeelding” . Vervolgens kun je de foto gebruiken in Book Creator.

Anders is dat met video. Om een YouTubefilm met Book Creator in je iBook te krijgen moet je de video eerst downloaden en op je iPad zetten. YouTubefilms kun je op verschillende manieren downloaden op je computer (o.a. met YouTubedownloader, of op de website Zamzar) en vervolgens via iTunes op je iPad zetten. Een bewerkelijke micab mobileanier van werken.  Het kan met de App iCab mobile ook op de iPad.: rechtstreeks downloaden van YouTube naar je iPad en bewaren in je filmrol. Vervolgens de video in iBook Creator plaatsen. Mogelijk moet de video hier voor gecompresseerd worden, maar dat gebeurt automatisch.

Handleiding hoe je moet werken met iCabmobile vind je hier: http://snapguide.com/guides/download-a-youtube-clip-with-icab-mobile/

Hoe je met Book Creator kunt werken zijn handleidingen beschikbaar http://www.youtube.com/watch?v=UMhnQiS1Xwc. In de app zelf is een Book  “Getting Started – a short tutorial” te vinden dat je kunt openen in iBooks.

Een mooie mix van teksten , foto’s, video en audio  levert een mooi boek op als naslag bij je lessen, of als werkstuk/boek  gemaakt door leerlingen.

Wikipedia en iBooks

boek maken wikipediaOver de inzet van Wikipedia in het onderwijs zijn de meningen verdeeld. Als je als docent informatie uit Wikipedia toegankelijk wilt maken in een  “boek”  in iBooks op de iPad dan is dat heel simpel te doen. Binnen Wikipedia bestaat namelijk de mogelijkheid om van een selectie van artikelen een “boek” samen te stellen met de boekensamensteller of Bookcreator van Wikipedia. Vervolgens kun je dat “boek” exporteren als pdf of als ePub. Beiden zijn te openen in iBooks, maar de ePub levert een boek op.  Zo heb ik voor mijn leerlingen een iBook samengesteld van een aantal artikelen over filmtheorie, die ik op  Wikipedia vond. Elk artikel werd een hoofdstuk in mijn iBook. De losse ook via een browser te raadplegen artikelen werden hierdoor een mooi samengesteld geheel. Vermeld in je iBook wel de herkomst : Wikipedia. De teksten op Wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Common Naamsvermelding/Gelijk delen. Maak dat duidelijk.

Een handleiding hoe je een ePub-boek van je samengestelde Wikipedia artikelen kunt krijgen vind je hier:  http://snapguide.com/guides/create-an-epub-document-from-wikipedia/

Een nadeel is dat je een Wikipedia- iBook niet kunt aanvullen of aanpassen met eigen teksten, foto’s, video of audio. Ook krijg je geen mooie voorkant van je boek. Je kunt de wikipedia-teksten wel kopiëren naar je boek wat je maakt met de app Book Creator en vervolgens uitbreiden met eigen audio, video en teksten. Een juiste  herkomst vermelden van het materiaal moet wel gebeuren.

NB. Om misverstand te vermijden ,  hecht ik er toch waarde aan om te vermelden dat in dit artikel het klakkeloos kopiëren van teksten niet wordt gepromoot. Niet door leerlingen, niet door docenten. Stelden we vroeger als docenten de mooiste readers samen door teksten uit andere boeken te kopiëren en aan leerlingen uit te delen, nu kunnen we dat via allerlei technologische toepassingen nog mooier en beter en iPad-ready.. Het is nooit de intentie gekopieerd werk als eigen werk te etaleren. Het werk wordt ook binnen het schoolverband gehouden.

De app Book Creator is op dit moment [ half december 2012]  tegen gereduceerde prijs in de AppStore te downloaden: https://itunes.apple.com/nl/app/book-creator-for-ipad/id442378070?mt=8

Advertenties

Over iPadindeklas

deze site dient ter ondersteuning van het iPaddocententeam, leerlingen en hun ouders die bij de inzet van de iPad op het Dominicus College betrokken zijn. Coordinator: Joost de Laat Meer info: www.dominicuscollege.nl joost.delaat@dominicuscollege.nl
Dit bericht werd geplaatst in Apps, handige tools en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op iBooks maken op de iPad

 1. Mooi praktisch voorbeeld Joost. Ik neem de link op in de nieuwsbrief van het verzorgingslokaal (MNMlokaal)

 2. Pingback: Woensdag appdag: Book Creator | Eduapp

 3. Pingback: AppleTV in de klas | iPad in de klas Dominicus College

 4. Boekboek zegt:

  Wil je een e-boek maken, kan je ook eens een kijkje nemen op http://www.boekboek.com – zo kan je er ook nog iets aan verdienen… Als klasproject, of als leerkracht. Ik wil hier niet zomaar plat reclame maken, maar sta me toe het uit te leggen: http://www.youtube.com/boekboekbe

  Groetjes,

  Steven

 5. Pingback: Leerlingen maken mooie folders met Book Creator | iPad in de klas Dominicus College

 6. Pingback: iPadscholingsbijeenkomst | iPad in de klas Dominicus College

 7. joostvancauwenbergh zegt:

  Neem eens een kijkje op http://www.lesmateriaal.org. Gratis prachtige iBooks en het aanbod zal verder uitbreiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s