Showbie – opdrachten innemen en teruggeven met de iPad

Het inleveren/innemen van documenten en teruggeven van documenten al of niet met feedback aan leerlingen, werkt nog niet lekker met de iPad. Via onze ELO TeleTOP/Itslearning kunnen leerlingen niet inleveren. Op onze school gebruiken we Dropbox om documenten in te laten leveren, of om documenten te delen. Het werkt alleen prettig bij kleine overzichtelijke groepjes van leerlingen die te vertrouwen zijn. Je kunt binnen dropbox geen rechten toe kennen, dus een leerling kan ook alles in de gedeelde dropbox verwijderen, etc. Enkele docenten laten soms werk ook gewoon via de mail inleveren en vermoedelijk weer terugsturen. Tijdens een Apple Leadership Tour maakte ik kennis met Showbie. Showbie is een simpel programma waarbij vanuit verschillende Apps werk ingeleverd kan worden bij de leraar en de leraar vervolgens het beoordeelde en van feedback voorziene werk kan terugzetten, zodat de leerling dit weer kan openen op de iPad. Leerlingen zien alleen hun werk. In de gratis versie kun je met een klas van 30 leerlingen werken en 10 opdrachten klaarzetten. Genoeg om eens uit te proberen of het voor jou werkt. Zoals met alles moet je het even zelf uitproberen om de ins en outs te leren kennen, maar dan is het toch redelijk simpel.

Stap 1: als docent maak je een account aan op www.showbie.com en een vak/klas. Hieraan is een klascode gekoppeld, die aan de leerlingen gegeven moet worden.
Ook de leerling maakt een account aan voor die klas en is dan deelnemer aan die klas.
Op de iPad van leerling en docent wordt Showbie geinstalleeerd.
Stap 2: Binnen de klas maakt de docent een opdracht aan en plaatst in “gedeelde map” eventueel een document met instructies (optioneel). Dit document is door alle leeerlingen te lezen.
Stap 3: Op de iPad maakt de leerlingen een document en klikt op de pijl naar buiten en selecteert “openen met een andere App” > “kies een formaat” en vervolgens “openen met Showbie” . Vervolgens wordt gevraagd om welk vak/klas en welke opdracht. Je krijgt nu een scherm waarbij je de opdracht naar Showbie in de juiste map kunt uploaden.
Stap 4: Binnen Showbie opent de docent het document en opent dit in een applicatie waarmee je het document kunt bewerken. De docent slaat het bewerkte document weer op. Meestal krijgt de bestandsnaam een vervolgnummer. De docent opent het bestand daarna weer met Showbie (pijl naar buiten) en plaatst het document in de juiste klas bij de juiste leerling in de map. Het document wordt automatisch opgeslagen in de map Feedback van [ naam docent]. Simpeler kan het niet.
De moeite waard om het eens uit te proberen.

Handige tutorials:
http://support.showbie.com/knowledgebase/articles/134313-what-s-new-in-showbie-for-ipad-1-0-5
http://www.youtube.com/watch?v=2rjVckHtXWw Showbie – wat en hoe door John Chantrel

Advertenties

Over iPadindeklas

deze site dient ter ondersteuning van het iPaddocententeam, leerlingen en hun ouders die bij de inzet van de iPad op het Dominicus College betrokken zijn. Coordinator: Joost de Laat Meer info: www.dominicuscollege.nl joost.delaat@dominicuscollege.nl
Dit bericht werd geplaatst in Apps, ELO, handige tools en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Showbie – opdrachten innemen en teruggeven met de iPad

  1. Gisbert van Ginkel zegt:

    Hebben jullie ook gekeken naar gratis educatieve platforms zoals Edmodo, Lore of Collaborize classroom? Daar kun je een beveiligde omgeving maken, opdrachten klaarzetten en laten inleveren, feedback geven, etc. Een aantal hebben waarschijnlijk ook iOs integratie. Lore (ex-coursekit) heeft een wat face-book achtige opbouw, wat leerlingen mogelijk aanspreekt.
    En denk aan Voicethread. Met een Ipad klas moet dat goed tot zijn recht kunnen komen!
    Of natuurlijk het flippen van je klassen (Flipping the classroom).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s