Het waterpest-dilemma

Veel aandacht bij het gebruik van de iPad in de les gaat uit naar de apps die zinvol zouden zijn. Maar het feit dat je altijd een foto- en videocamera van hoge kwaliteit bij je hebt (wij hebben de iPad3) levert plots ook nieuwe mogelijkheden op.

Wie kan zich niet een van de eerste biologiepractica herinneren op school waarbij je een vliesje van een uit of een blaadje waterpest onder de microscoop moest leggen en de opdracht kreeg de cellen te tekenen. Er is niets veranderd. Of toch wel…, want dit schooljaar hield een leerling de camera van de iPad tegen het oculair van de microscoop en maakt prachtig gedetailleerde foto’s van de waterpestcellen.  De bladgroenkorrels zijn mooi scherp zichtbaar.  Prachtig voor in je verslag; handig als controle van de docent dat je ook gezien hebt wat je moet zien; fijn om te projecteren op je digibord tijdens de bespreking van het practicum.  Prachtig wat die nieuwe technologie allemaal mogelijk maakt: waarom zou je nog tekenen? …. en toch …. In het tekenen zit verwerking van wat je ziet (de korrels, de celwand); het kost tijd, vraagt aandacht voor detail. Een foto is vluchtig, zo gemaakt. De tekening blijft heel belangrijk, maar de foto mag ons ook niet ontgaan. Het is zoeken naar evenwicht. Ook op het kleinste niveau, het cellulair niveau blijven we ons afvragen wat de meerwaarde is van de technologie boven handwerk…. elke dag weer.

Advertenties

Over iPadindeklas

deze site dient ter ondersteuning van het iPaddocententeam, leerlingen en hun ouders die bij de inzet van de iPad op het Dominicus College betrokken zijn. Coordinator: Joost de Laat Meer info: www.dominicuscollege.nl joost.delaat@dominicuscollege.nl
Dit bericht werd geplaatst in handige tools, lesvoorbeeld, onderwijs en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s